Zondag is nieuwe EU deadline voor brexit deal

Image

Gisteren heeft het Europees Parlement een nieuwe deadline gesteld voor de Brexit-onderhandelingen die nog steeds gaande zijn. De reden voor de deadline is simpel: de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben tijd nodig om het handelsverdrag te bestuderen voordat Brexit definitief wordt op 1 januari 2021. Het nieuwe verdrag wordt dan tijdelijk goedgekeurd, waarna de 27 lidstaten het verdrag in detail kunnen bestuderen om het vervolgens in januari zo snel mogelijk te ratificeren. Dat zou kunnen betekenen dat een nieuw verdrag voorlopig van kracht kan worden per 1 januari 2021.

Het Europees Parlement moet die tijdelijke goedkeuring dan wel geven en de vraag is of ze dat zullen doen, of toch het risico nemen op de chaos die bij een no deal ontstaat.

Johnson niet bang voor een No-Deal

Boris Johnson lijkt niet bang te zijn voor een Brexit zonder handelsovereenkomst. Het is zelfs zo dat hij niet praat over een No Deal Brexit, maar het dan heeft over een Brexit op Australische voorwaarden. Australië heeft namelijk geen handelsovereenkomst met de Europese Unie, maar handelt, zoals Johnson dat zegt “op basis van de simpele principes van vrije wereldhandel.” Hoewel het verlaten van de Europese Unie op Australische voorwaarden op zich niet negatief klinkt, zijn de gevolgen voor bedrijven aan beide kanten van het Kanaal wel negatief. Het is juist daarom dat veel grote bedrijven en handelsorganisaties er bij de Britse Premier op blijven aandringen een handelsovereenkomst te sluiten voor 1 januari 2021.

Vist iedereen achter het net?

De grootste van de drie struikelblokken lijkt nu de discussie omtrent de visrechten voor Europese schepen in de Britse wateren. De Britse krant The Guardian schrijft:

Boris Johnson claimed the Brexit talks were in a “serious situation” after a call with Ursula von der Leyen, even as the EU’s chief negotiator raised hopes of a weekend Brexit agreement by persuading the European parliament to delay its deal deadline to Sunday.

In a statement released after a short stock-take telephone call on Thursday evening with the European commission president, the prime minister repeated his suggestion that it was “very likely” that an agreement would not be reached, with fisheries the standout issue.

He said fisheries was the most difficult issue, with Frost insisting that – because the UK had moved on the issue of future standards – the onus was on the EU to compromise on fishing demands.

Barnier argued in response that in accepting that the UK would have the unilateral ability to close its waters after a transition period, the EU had already moved.

He added that the UK would repatriate a significant amount of the catch currently taken by European fishing vessels in British seas, although not the 60% being sought.

Lees het hele artikel hier.

Hoe je voor te bereiden op Brexit

Wij adviseren bedrijven die zich voorbereiden op Brexit vooral om er voor te zorgen dat hun data op orde is. Met name de bedrijven voor wie het handelen met een derde land nieuw is moeten ervoor zorgen dat ze zeker zijn dat ze de juiste data beschikbaar hebben die is om de na de Brexit benodigde douanedocumenten op te maken. Denk aan verkoopfacturen met details, douane-informatie en paklijst. Op onze Brexit Analyse pagina hebben we precies aangegeven wat wordt aanbevolen.

Voor alle bedrijven is het van belang dat hun douane partner volledig op de hoogte is van wat de plannen zijn voor volgend jaar met betrekking tot het verhandelen van goederen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Welke goederen en welke hoeveelheden. Zo kun je de kans op onnodige vertragingen in de eerste weken zoveel mogelijk minimaliseren.
 

Dit was ook één van de belangrijkste adviezen die Rick Hendriks, onze Regio Directeur Zuid, presenteerde in onze laatste Brexit Webinar. Andere onderwerpen waar hij over sprak waren incoterms, export control en invoervereisten.
 

Zijn hele presentatie is hier terug te zien.
 

Lees meer over hoe je voor te bereiden op Brexit op onze Brexit FAQ pagina en volg onze bedrijfspagina op LinkedIn. Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Brexit en andere douanegerelateerde zaken.

Foto: Flickr