Brexit FAQs
Waarmee moet ik rekening houden als ik naar het Verenigd Koninkrijk exporteer?
Waarmee moet ik rekening houden als ik naar het Verenigd Koninkrijk exporteer?
- Een uitvoeraangifte kan niet langer worden uitgesteld
- U moet een voorafgaande kennisgeving regelen
- U moet nieuwe grenscontroles zorgvuldig overwegen
- U moet uw kennis/middelen uitbreiden om op de hoogte te blijven van veranderende douaneprocessen
U hoeft dit niet alleen te doen. Wij kunnen u ondersteunen in kennis, advies op maat en het opzetten van passende processen.
Is voorafgaande kennisgeving voor levensmiddelen en landbouwproducten nodig bij uitvoer naar/invoer in het VK?
Voor voedselzendingen is een verklaring aan het Animal and Plant Health Agency (APHA) via het Import of Products, Animals, Food and Feed System (IPAFFS) nodig om een Unique Notification Number (UNN) te krijgen. Deze informatie komt op de inklaring terecht.
Het nummer van het gezondheidscertificaat moet op deze vooraanmelding worden vermeld, dus u moet ervoor zorgen dat uw klant in het Verenigd Koninkrijk dit ruim van tevoren heeft.
Vanaf januari 2021 moeten kopieën van alle documenten de zending vergezellen.
Vanaf juli 2022 moeten de kopieën van de andere documenten vergezeld gaan van een origineel gezondheidscertificaat. Op het originele gezondheidscertificaat zal ook het UNN van het IPAFFS moeten worden vermeld.
Mogen alle levensmiddelen en landbouwproducten uit de Europese Unie vanaf 1 januari 2022 het Verenigd Koninkrijk binnen?
Nee. Vanaf 1 januari 2022 mogen deze producten niet meer in het Verenigd Koninkrijk worden ingevoerd:
- Rauwe melk van rundveebeslagen met rundertuberculose (TB).
- Gekoeld of bevroren gehakt van gevogelte.
- Gekoeld gehakt (rundvlees, schapenvlees, geitenvlees, varkensvlees, lamsvlees).
- Vlees dat mechanisch is gescheiden van pluimvee, wild of loopvogels.
- Gekoelde vleesbereidingen.
- Niet gesorteerde eieren.
Zorg ervoor dat uw producten geen artikelen uit de bovenstaande lijst bevatten, want de Britse douane zal deze producten de toegang weigeren.
Wat zijn kritische aandachtspunten voor EU-exporteurs die in het Verenigd Koninkrijk importeren?
De kritieke punten voor EU-leveranciers zijn de volgende:
- Controleer of dierlijke producten nog steeds legaal kunnen worden ingevoerd.
- Bereid alle documentatie vooraf voor en stuur deze onmiddellijk naar het Verenigd Koninkrijk voor pre-clearance.
- Zorg ervoor dat alle documentatie bij de wegvoertuigen is.
- Zet de IPAFFS UNN op originele gezondheidscertificaten en stuur deze vóór juli 2022 met het voertuig mee.
Kan Customs Support de vooraanmelding van levensmiddelen en landbouwproducten voor mij doen?
De voorafgaande kennisgeving moet worden gedaan door de importeur van de producten. Neem contact op met Customs Support als u vragen heeft of hulp nodig heeft.
Hoe kan ik aanspraak maken op preferentiële oorsprong bij uitvoer van Britse goederen naar de EU?
Wanneer u goederen uit het VK naar de EU uitvoert, moet u uw Economic Operator Registration and Identification (EORI)-nummer vermelden in elke verklaring die u aan uw EU-klant afgeeft, ongeacht de waarde.
Voor zendingen van meer dan 5700 GBP (afhankelijk van de wisselkoers) of 6000 euro kunnen exporteurs in het Verenigd Koninkrijk op hun facturen aan importeurs in de Europese Unie de Registered Exporter (REX)-verklaring gebruiken. Vanaf 1 januari 2021 zal dit de enige manier zijn om aanspraak te maken op de preferentiële oorsprong bij invoer uit het Verenigd Koninkrijk. De Britse exporteurs kunnen in de verklaring hun EORI-nummer gebruiken, zodat EU-importeurs de preferentiële oorsprong kunnen aanvragen.
Hoe kan ik aanspraak maken op preferentiële oorsprong bij de invoer van EU-goederen in het Verenigd Koninkrijk?
Voor zendingen van meer dan 5700 GBP (afhankelijk van de wisselkoers) of 6000 euro kunnen exporteurs in de Europese Unie op hun facturen aan importeurs in het Verenigd Koninkrijk de Registered Exporter (REX) verklaring gebruiken. Vanaf 1 januari 2022 is dit de enige manier om bij invoer uit de Europese Unie aanspraak te maken op de preferentiële oorsprong. Importeurs moeten hun EU-leveranciers vragen zich te registreren op het REX-portaal.
Wat gebeurt er als er geen REX-nummer op mijn factuur staat?
Zonder vermelding van de oorsprong op de factuur is het niet mogelijk preferentiële tarieven toe te passen. Voor zendingen met een waarde van minder dan 6000 euro kan een oorsprongsverklaring op de factuur worden aangebracht zonder REX-nummer.
Wat is het model voor tijdelijke opslag?
Met ingang van 1 januari 2022 kunnen invoeraangiften op twee manieren bij de Britse douane worden ingediend: het model van tijdelijke opslag en het model van voorafgaande opslag.
Volgens het model voor tijdelijke opslag kunnen goederen die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen, maximaal 90 dagen worden opgeslagen in een tijdelijke opslagplaats aan de grens. De goederen kunnen dan pas na aangifte bij de Britse douane naar hun eindbestemming in het Verenigd Koninkrijk worden vervoerd.
Wat is het pre-lodingsmodel?
Met ingang van 1 januari 2022 kunnen invoeraangiften op twee manieren bij de Britse douane worden ingediend: het model van tijdelijke opslag en het model van voorafgaande opslag.
In het pre-lodgement model dienen partijen hun douaneaangiften in voordat de vrachtwagen met de goederen de veerboot oprijdt. Het vervoersbedrijf koppelt deze aangiften vervolgens aan de vrachtwagens en opleggers in het Goods Vehicle Movement System (GVMS) en creëert een Goods Movement Reference (GMR). De GMR is nodig om aan boord van de veerboot te gaan. De goederen kunnen meestal zonder vertraging het Verenigd Koninkrijk binnenkomen door gebruik te maken van het pre-lodgement model.
Wat is GVMS?
GVMS is een nieuw systeem van de Britse douane. GVMS staat voor Goods Vehicle Movement Service.
De Goods Vehicle Movement Service (GVMS) is een inventarissysteem dat ontworpen is om de inklaring van voertuigen die uit de EU komen te versnellen door het mogelijk te maken het manifest vooraf in te dienen.
Wie moet zendingen in GVMS registreren?
Vervoersbedrijven die goederen uit de Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk vervoeren, moeten de zending in het GVMS-systeem registreren om het Verenigd Koninkrijk binnen te mogen.
Customs Support kan u helaas niet helpen met het registreren van uw zending. Gelieve dit af te stemmen met uw transportbedrijf.
Wat is er nodig om een zending in GVMS te registreren?
Het transportbedrijf moet kopieën hebben van alle documenten van de EU-exporteur, de uitvoeraangifte en de vooraanmelding. Deze worden naar GVMS geüpload om één enkel Goods Movement Record (GMR) aan te maken voor elk voertuig dat naar/van het Verenigd Koninkrijk gaat.
Hoe kan Customs Support helpen bij het vervoer van goederen uit de EU naar het VK?
Aan Europese zijde kan Customs Support u niet helpen met het registreren van zendingen in GVMS. Dat moet het transportbedrijf doen. Wij kunnen u wel helpen met eventuele exportdocumentatie. Hetzelfde geldt voor onze collega's van Customs Support in het Verenigd Koninkrijk. Zij kunnen u helpen met eventuele importdocumenten of documenten die uw transportbedrijf nodig heeft voor de vooraangifte in GVMS.
Kan ik de procedure voor uitgestelde invoeraangiften ook na 1 januari 2022 nog gebruiken?
Nee. Tot nu toe konden ondernemingen die goederen in het Verenigd Koninkrijk invoerden, dit doen zonder invoeraangiften. De invoeraangiften konden achteraf worden opgesteld en binnen zes maanden na de daadwerkelijke invoer van de goederen worden ingediend. Deze regeling eindigt op 1 januari 2022 en de aangiften zullen aan de grens moeten worden gedaan.
Wat is het Border Operating Model en wanneer treedt het in werking?
Het Border Operating Model beschrijft de gefaseerde aanpak van het Verenigd Koninkrijk met betrekking tot grenscontroles. Op 1 januari en 1 maart 2022 wordt het gehele BOM met alle beschreven grensformaliteiten en -procedures van kracht. Alle goederen die in het Verenigd Koninkrijk worden ingevoerd, zullen aan alle eisen moeten voldoen.
Vanaf 1 januari 2022 kunnen douaneaangiften in het Verenigd Koninkrijk niet langer worden uitgesteld.
Vanaf 1 juli 2022 moet de uitvoer van producten naar het VK waarvoor veterinaire gezondheidscertificaten vereist zijn (levende dieren, vlees, zuivelproducten) voortaan langs een aangewezen grenscontrolepost in het VK. Dit geldt ook voor "risicovolle" plantaardige landbouwproducten zoals bomen en vaste planten.
Vanaf 1 juli 2022 moet de importeur, voordat het transport in het Verenigd Koninkrijk aankomt, een "veiligheidsaangifte" of "summiere aangifte bij binnenkomst" (ENS) indienen bij de Engelse douane.
Vanaf 1 juli 2022 moeten levende dieren en producten met een "laag risico" waarvoor een fytosanitair certificaat vereist is (groenten, fruit, planten en bloemen) voortaan een aangewezen grenscontrolepost in het VK passeren.
De specialisten binnen ons team zijn zeer goed op de hoogte van de nieuwe post-Brexit wet- en regelgeving en kunnen u begeleiden naar de toekomst van de douane.