Trade Deals Over de Wereld: Oktober Editie

Image
October 2021 World Trade: Globe Digitised

Trade Deals Around the World is onze periodieke update, die u een snel en gemakkelijk overzicht geeft van wat er is gebeurd in de vele onderhandelingen over handelsovereenkomsten wereldwijd.

Wij concentreren ons op de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk en kijken naar China en de Verenigde Staten.

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten

Het Verenigd Koninkrijk is er nog steeds niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over een handelsdeal met de Verenigde Staten. Als er zo'n deal komt, is de vrede in Ierland van groot belang.

Yahoo!News meldt:

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zullen "waarschijnlijk uiteindelijk" een bilaterale handelsdeal sluiten, maar een akkoord is "zeer onwaarschijnlijk" als de voorwaarden van het vredesakkoord in Ierland worden geschonden, zei Nancy Pelosi vrijdag.

"Dit is niet gezegd als een dreigement, het is een voorspelling: als de Goede-Vrijdagakkoorden worden vernietigd, is het zeer onwaarschijnlijk dat er een bilateraal Brits-Amerikaanse overeenkomst komt", zei de spreker van het Huis van Afgevaardigden tijdens een bezoek aan Londen."

Er zal waarschijnlijk niet snel een akkoord komen, want president Biden heeft op dit moment andere prioriteiten. The Guardian meldt:

Toen Johnson dinsdag werd gevraagd of hij nog steeds hoopte een vrijhandelsakkoord met de VS te sluiten tegen de tijd van de volgende algemene verkiezingen, waardoor de weg zou worden vrijgemaakt voor lagere tarieven en een nauwere economische relatie, zei hij "we gaan zo snel als we kunnen", maar weigerde te bevestigen of het voor 2024 zou kunnen worden bereikt.

Het Verenigd Koninkrijk en Australië

Het Verenigd Koninkrijk en Australië onderhandelen nog steeds over een handelsovereenkomst. Milieugroeperingen zijn boos over documenten die zijn uitgelekt over de nieuwe deal. Australië weigert elke verwijzing naar de VN-klimaatdoelen in het handelsakkoord. Het Verenigd Koninkrijk heeft een progressiever standpunt over de klimaatdoelen dan de Australische regering. Dat meldt The Guardian:

De Australische premier, Scott Morrison, heeft gisteren bijna bevestigd dat Australië heeft gevraagd om belangrijke klimaatafspraken uit het akkoord van Parijs af te zwakken in het akkoord. En nogal vernietigend voor het Verenigd Koninkrijk, enkele weken voordat het gastheer is van de VN-klimaatconferentie Cop26 in Glasgow, lijkt het onmiddellijk te hebben toegestemd.

Het Verenigd Koninkrijk en Afrika

De Britse minister voor Afrika heeft een memorandum van overeenstemming ondertekend met de secretaris-generaal van de Africa Continental Free Trade Agreement (AfCFTA). Dat meldt Quartz:

Sinds 1 januari van dit jaar heeft het Verenigd Koninkrijk handelsovereenkomsten met 14 Afrikaanse landen, waaronder Kameroen, Ivoorkust, Egypte en Tunesië, volledig geratificeerd. Het heeft ook overeenkomsten met het Oostelijk en Zuidelijk Afrika handelsblok dat Mauritius, Seychellen, en Zimbabwe omvat, en met de Zuidelijk Afrika Douane Unie en Mozambique dat Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambique, Namibië, en Zuid-Afrika omvat.

Met Ghana, Kenia en Marokko zijn overeenkomsten in de fase van ratificatie, maar dat heeft de bilaterale handel niet verhinderd. In 2020 bedroeg de totale handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Afrikaanse landen waarmee het overeenkomsten had gesloten 17,3 miljard pond.

Het Verenigd Koninkrijk en India, en de Verenigde Arabische Emiraten

Het Verenigd Koninkrijk is besprekingen begonnen over vrijhandelsakkoorden met India en met de Verenigde Arabische Emiraten. Lees meer in deze artikelen:

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie

De handelsafspraken rond Noord-Ierland zorgen voor een potentieel breekpunt in de betrekkingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Dat meldt Bloomberg:

De Britse Brexit-minister waarschuwde zaterdag voor een langdurige verkilling in de betrekkingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie als de overeengekomen handelsafspraken over Noord-Ierland niet worden opgelost.

...

De regelingen zijn niet alleen bedoeld om de regels voor de interne goederenmarkt van de EU te respecteren, maar ook om een open grens te behouden tussen Noord-Ierland en EU-lid Ierland, een belangrijke pijler van het vredesproces van Noord-Ierland. Zij hebben de unionistische gemeenschap van Noord-Ierland echter woedend gemaakt, omdat de controles volgens hen neerkomen op een grens in de Ierse Zee en de banden van Noord-Ierland met de rest van het V.K. verzwakken.

De Europese Unie en Australië

Je zou denken dat de annulering van een bestelling van een miljard euro aan onderzeeërs door Australië gevolgen zou hebben voor de handelsbesprekingen tussen de Europese Unie en Austrialië, maar niets is minder waar. De Seatle Times meldt het volgende:

Franse en Australische ambtenaren zeiden maandag dat de woede van Frankrijk over een geannuleerd contract voor een onderzeeër de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen Australië en de Europese Unie niet zal doen ontsporen.

...

De Franse ambassadeur in Australië Jean-Pierre Thebault ontkende mediaberichten dat Frankrijk bij de Europese Unie zou lobbyen om het handelsakkoord met Australië, waarover sinds 2018 wordt onderhandeld, niet te ondertekenen.

China en CPTPP

Er is veel gebeurd met China en de CPTPP.

De Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP), ook bekend als TPP11 of TPP-11, is een handelsakkoord tussen Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore, en Vietnam. Het is voortgekomen uit het Trans-Pacific Partnership (TPP), dat door de terugtrekking van de Verenigde Staten nooit in werking is getreden.

De Verenigde Staten namen oorspronkelijk het initiatief tot het CPTPP om een sterke macht te creëren tegen de invloed van China. Uiteindelijk trokken zij zich terug en gingen de overige landen verder.

China heeft nu een aanvraag ingediend om toe te treden tot hetzelfde handelspact dat bedoeld was om zijn invloed te beperken, maar dat geldt ook voor Taiwan, en dat heeft China boos gemaakt, omdat zij Taiwan zien als een afvallige provincie die deel zou moeten uitmaken van China.

Enkele interessante nieuwe artikelen over deze kwestie:


China en de Verenigde Staten

De invoer van goederen uit de Verenigde Staten door China is nog steeds niet op het niveau dat was afgesproken in de handelsovereenkomst tussen de twee landen. Dat meldt Yahoo!News:

Volgens de laatste analyse van handelsgegevens tussen 's werelds twee grootste economieën bleef China op koers om met nog vier maanden te gaan meer dan 30 procent onder zijn verplichtingen voor 2021 in het kader van de fase-één handelsovereenkomst met de Verenigde Staten te zitten.

Andere interessante artikelen en nieuws over handelsovereenkomsten