Trade Deals Around the World: Editie Juli

Image
World Trade News (Image: teal world viewed from space with connection lines spreading across the image)

​​​​​​​Trade Deals Around the World is onze periodieke update die je een snel en gemakkelijk overzicht geeft van wat er is gebeurd in de vele onderhandelingen over handelsovereenkomsten wereldwijd. We richten ons op de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk en kijken naar China en de Verenigde Staten. In deze update blikken we terug op de gebeurtenissen in juni.

De Europese Unie

EU en Nieuw-Zeeland bereiken na vijf jaar onderhandelen een akkoord

De handel tussen de twee regio's is de afgelopen tien jaar gestaag toegenomen en was in 2021 goed voor meer dan 7,8 miljard euro. In 2018 begonnen de onderhandelingen over een handelsovereenkomst. Sindsdien zijn er 12 gespreksronden geweest, die eind juni zijn afgerond.

Zodra de teksten van de overeenkomst zijn afgerond, vertaald en ondertekend, zal de overeenkomst door beide regio's in werking worden gesteld.

Verwacht wordt dat de bilaterale handel met 30% zal groeien en dat EU-bedrijven ongeveer 140 miljoen euro per jaar aan invoerrechten kunnen besparen zodra deze overeenkomst van kracht is.

Verder zal de overeenkomst belangrijke dienstensectoren openstellen, zoals financiën, telecommunicatie, investeringen, logistiek, compliance en intellectueel eigendom. Transparante regelgeving voor datas, naleving van de Overeenkomst van Parijs en normen voor arbeidswelzijn zijn ook in de overeenkomst opgenomen.

In een reactie op de overeenkomst zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie:

"Nieuw-Zeeland is voor ons een belangrijke partner in de Indo-Pacific regio. Deze handelsovereenkomst biedt grote kansen voor onze bedrijven, onze boeren en onze consumenten aan beide zijden. Het kan onze onderlinge handel met 30% doen toenemen. Het bevat ongekende sociale en klimaatverbintenissen. Deze nieuwe overeenkomst tussen de Europese Unie en Nieuw-Zeeland komt op een belangrijk geopolitiek moment. Democratieën - zoals de onze - werken samen en leveren resultaten voor de mensen."

Mercosur-regio's tegen de milieuverwachtingen van de EU voor handelsovereenkomst

De EU bereikte in 2019 een principeakkoord met de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay). Sindsdien heeft de EU echter een "side letter" over milieupraktijken toegevoegd, waardoor de overeenkomst niet in werking is getreden.

Het Mercosur-blok, dat eerder deze week tijdens een top bijeenkwam om de overeenkomst te bespreken, heeft zich uitgesproken tegen de "onaanvaardbare" voorwaarden en zal in de nabije toekomst een tegenvoorstel doen.

EU-AU deal kan volgende maand worden gesloten

De overeenkomst tussen de Europese Unie en Australië werd begin juni stopgezet, omdat Australië een betere toegang voor Australisch rund-, suiker- en schapenvlees eist voordat het een overeenkomst ondertekent. De Europese Unie staat achter de binnenlandse boeren en probeert hen te beschermen tegen de internationale concurrentie.

Ambtenaren hebben echter publiekelijk verklaard dat de onderhandelingen zullen worden voortgezet en dat er optimisme heerst dat er een eerlijke en bilateraal gunstige overeenkomst kan worden bereikt.

Het Verenigd Koninkrijk

VK en VS bereiken overeenstemming over Atlantische Verklaring

De VS zijn de grootste handelspartner van het VK, goed voor ongeveer 16,3% van de handel in 2022. Het VK is de zevende handelspartner van de VS.

Sinds Brexit verwachtten velen dat er een vrijhandelsakkoord zou komen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, maar dat is er niet van gekomen. Hoewel het niet het vrijhandelsakkoord is dat werd verwacht, werd de Atlantic Declaration gesteund door zowel de Britse premier Rishi Sunak als de Amerikaanse president Joe Biden.

De verklaring omvat een actieplan om zowel de supply chains als de economieën te versterken, waarbij de nadruk ligt op de ontwikkeling van digitale technologie en het delen van gegevens over de grens via een "digitale brug".

Een ander belangrijk onderwerp is de bilaterale investeringen en steun in opkomende en dringende gebieden zoals de handel in mineralen, de ontwikkeling van schone energie en kunstmatige intelligentie.

VK roept op tot input voor onderhandelingen over deal VK-Malediven

De Malediven zijn een van de weinige landen in het Gemenebest waarmee het Verenigd Koninkrijk nog geen preferentiële handelsovereenkomst heeft of waarmee het nog niet in gesprek is over een dergelijke overeenkomst.

De Britse regering lanceerde op 8th juni een acht weken durende oproep tot inbreng, waarin bedrijven, organisaties en individuen worden uitgenodigd om hun mening te geven over de belemmeringen die zij ondervinden bij de handel met de Malediven en over wat het Verenigd Koninkrijk tijdens de onderhandelingen zou winnen.

Andere handelsovereenkomsten wereldwijd

Rusland krijgt mogelijk subsidiaire toegang tot wereldmarkten om overeenkomst over graan uit de Zwarte Zee uit te breiden

De Black Sea grain deal, die half juli afloopt, is een belangrijke overeenkomst die de export van granen over de Zwarte Zee mogelijk maakt. Het is van cruciaal belang voor exporteurs van granen in Oekraïne en hun klanten in Afrika, die afhankelijk zijn van de import voor voedselstabiliteit.

Momenteel is Rusland geblokkeerd van sommige internationale banksystemen als onderdeel van de sancties. Er zou echter een aanpassing kunnen komen als onderdeel van de overeenkomst om het Zwarte Zee graaninitiatief van Russische kant uit te breiden.

Door de overeenkomst zouden Russische bedrijven dochterondernemingen kunnen oprichten die gebruik mogen maken van de internationale banksystemen om granen te exporteren.

Pakistan staat ruilhandel met Iran, Afghanistan en Rusland toe

In een poging om de betalingsbalanscrisis aan te pakken en de inflatie te beteugelen, heeft Pakistan een speciale verordening aangenomen die ruilhandel in goederen zoals olie en aardgas toestaat.

De inflatie bereikte in mei een piek van 38% en het speciale bevel zou kunnen helpen om dit te verminderen door het mogelijk te maken om goederen te ruilen zonder het gebruik van geld.

Iran en Venezuela willen bilaterale handel opvoeren van $3 miljard naar $20 miljard

De twee landen, die beide onder sancties van de VS staan, hebben een memorandum ondertekend om de samenwerking in de petrochemische industrie te vergroten. Geen van beide landen heeft echter verdere details bekendgemaakt.

Hulp nodig bij het navigeren door het steeds veranderende douanelandschap?

Customs Support verzorgt importaangiften, exportinklaringen en douaneadviezen voor bedrijven in de hele EU en het Verenigd Koninkrijk. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe we u vandaag nog kunnen helpen.