Trade Deals Around the World: Edition Maart 2022

Image
World Trade News (Image: teal world viewed from space with connection lines spreading across the image)

Trade Deals Around the World is onze periodieke update, die snel en gemakkelijk overzicht geeft van wat er is gebeurd in de vele onderhandelingen over handelsovereenkomsten wereldwijd. 

Wij concentreren ons op de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk en kijken naar China en de Verenigde Staten. Wij kijken terug naar februari en richten ons in deze update alleen op de handelsovereenkomsten. Voor de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de handel, lees je hier onze update.  

Veel leesplezier! 

De Europese Unie en de Verenigde Staten 

Er is al tien jaar een geschil over de handel in oesters en mosselen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Het conflict is onlangs opgelost en de handel is hervat: 

De handel in levende weekdieren tussen de EU en de VS was in 2011 stilgevallen als gevolg van een meningsverschil over regelgevingsnormen. 

Volgens de vrijdag aangekondigde overeenkomst zullen twee EU-lidstaten - Spanje en Nederland - weekdieren naar de VS mogen uitvoeren, terwijl twee Amerikaanse staten - Massachusetts en Washington - nu handel mogen drijven met de EU.

Naast Spanje en Nederland, zei de EU dat andere lidstaten zich bij de overeenkomst kunnen aansluiten en toestemming kunnen krijgen om weekdieren naar de V.S. uit te voeren volgens een vereenvoudigde vergunningsprocedure.

De VS is de grootste handels- en investeringspartner van de EU. AP News 

Het Verenigd Koninkrijk - een overzicht

Toen het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verliet, verliet het ook alle handelsovereenkomsten die de EU heeft afgesloten. Over al deze overeenkomsten moet opnieuw worden onderhandeld, en het Verenigd Koninkrijk werkt er hard aan om dit voor elkaar te krijgen. Voor mensen die willen nalezen wat er tot dit jaar is gebeurd, zie hier: Handel met het Verenigd Koninkrijk: Een overzicht van de ontwikkelingen in 2021 of lees hier ons Brexit-nieuws. 

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten 

Het Verenigd Koninkrijk heeft geprobeerd een handelsakkoord te sluiten met de Verenigde Staten, één van de grootste economieën ter wereld en een van de grootste handelspartners van het Verenigd Koninkrijk. Tot nu toe zijn deze pogingen op niets uitgelopen. Het ziet er zelfs naar uit dat onderhandelingen met afzonderlijke staten nodig zijn. 

De regering van Boris Johnson streeft naar een reeks "mini"-overeenkomsten met afzonderlijke Amerikaanse staten nadat Joe Biden koud water had gegoten over het vooruitzicht van een vrijhandelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk. 

Het Department for International Trade (DIT) zei dat het aan het "onderzoeken" was hoe de banden op staatsniveau kunnen worden aangehaald in de hoop nieuwe kansen te creëren voor Britse bedrijven.  The Independent

Het Verenigd Koninkrijk had gehoopt dat een post-Brexit deal met zijn grootste handelspartner een vroeg succes zou zijn van het kunnen bepalen van zijn eigen handelsbeleid na het verlaten van de EU. 

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich echter op de binnenlandse agenda gericht en de handelsbesprekingen met het VK op een zijspoor gezet.  Instituut voor export en internationale handel 

Het Verenigd Koninkrijk start en zet door met gesprekken voor nieuwe deals 

Het Verenigd Koninkrijk zal met verschillende landen onderhandelingen beginnen en heeft dat ook gedaan. 

Israël: 

Anne-Marie Trevelyan, minister van Internationale Handel, zal vandaag [1 februari] een ontmoeting hebben met de Israëlische minister van Economie Orna Barbivai om het startschot te geven voor de voorbereidingen voor een nieuw handelsakkoord dat de economische banden tussen reeds lang bestaande bondgenoten zal verdiepen. 

De Britse regering zal een acht weken durende raadpleging houden om de standpunten van het bedrijfsleven en het publiek in te winnen, voordat de onderhandelingen later dit jaar van start gaan, zoals gebruikelijk is. Het VK is de op twee na grootste handelspartner van Israël: in 2020 zal 2,7 miljard pond aan Britse export daarheen gaan en de handelsbetrekkingen hebben een totale waarde van 4,8 miljard pond.  Gov.uk 

Zuid-Korea: 

Zuid-Korea en Groot-Brittannië zijn overeengekomen om dit jaar besprekingen te starten om hun vrijhandelsovereenkomst te upgraden in een poging om de banden op het gebied van digitale handel en andere nieuwe kwesties te verdiepen, zei het handelsministerie van Seoul...

De twee naties hebben de vrijhandelsovereenkomst in augustus 2019 beklonken in de nasleep van het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, en het pact is in januari 2021 in werking getreden na het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.  Korea Herald 

Trans-Pacific handelspact: 

Leden van een trans-Pacifisch handelspact zijn overeengekomen dat Groot-Brittannië door kan gaan met zijn bod om toe te treden tot de groep, zei Japan op vrijdag, terwijl het op zoek is naar nieuwe handelsrelaties na het verlaten van de Europese Unie. 
Onder de voorwaarden van het pact, bekend als de Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP), schaffen de leden Japan, Canada, Australië, Vietnam, Nieuw-Zeeland, Singapore, Mexico, Peru, Brunei, Chili en Maleisië 95% van hun onderlinge tarieven af.  
Reuters 

De Verenigde Staten 

We zijn verschillende interessante verhalen over de Verenigde Staten tegengekomen. 

In de update van vorige maand schreven wij al over het feit dat China zich niet houdt aan de volumes die zijn afgesproken in het Fase één handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China. Het geduld raakt op. 

De VS verliezen hun geduld met China nadat het land zijn aankoopverplichtingen in het kader van hun handelsovereenkomst tijdens de regering-Trump niet is nagekomen, aldus Amerikaanse functionarissen. 

De VS heeft zich met de Chinese regering beziggehouden met de tekorten, maar heeft de afgelopen maanden geen echte tekenen gezien dat de natie zijn toezeggingen nakomt, zeiden de functionarissen, die vroegen om niet bij naam genoemd te worden zonder toestemming om in het openbaar te spreken.  Bloomberg 

Japan heeft een handelsakkoord bereikt met de Verenigde Staten over staal. 

De VS en Japan bereikten een wapenstilstand waardoor de meeste staalzendingen uit de Aziatische natie voor het eerst sinds 2018 tariefvrij zullen binnenkomen en zien de landen samenwerken om Chinese handelspraktijken te bestrijden die de industrie schaden. 
Washington zal de heffing van 25% op inkomende staalimporten uit Japan opschorten tot 1,25 miljoen ton per jaar, vertelden functionarissen van het ministerie van Handel en het kantoor van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger aan verslaggevers... Alles daarboven zal nog steeds worden onderworpen aan extra heffingen. De overeenkomst treedt in werking op 1 april, zeiden de ambtenaren. 
Al Jazeera 

Toch zijn de Verenigde Staten betrokken bij verschillende handelsgeschillen. The Hill heeft ze op een rijtje gezet: 

De regering Biden heeft geprobeerd de spanningen met Europa, Japan en het Verenigd Koninkrijk (VK) te verminderen. Maar China, India, Noorwegen, Rusland, Zwitserland en Turkije wachten nog steeds op verlichting. Dit is een groot probleem, want deze landen hebben zaken lopen bij de WTO, en de uitspraken moeten in het tweede kwartaal van 2022 worden gedaan. De VS zullen ze allemaal verliezen. Erger nog, de manier waarop de VS zullen verliezen, zal in de hele wereldeconomie chaos veroorzaken en de Amerikaanse export voor jaren in gevaar brengen.  The Hill

Ander nieuws over handelsovereenkomsten