Johnson laat Interne Markt Wet aannemen

Image

Boris Johnson is er in geslaagd om zijn Internal Market Bill goedgekeurd te krijgen in het Britse parlement. Met de wet hoopt Johnson een harde grens in Noord-Ierland te voorkomen. Zoals het er nu voorstaat zal Noord Ierland zich aan de regels van de Europese Unie moeten houden, terwijl de rest van het Verenigd Koninkrijk dat niet meer hoeft te doen.

Europese Unie start juridische procedure

Terwijl de onderhandelingen doorgaan is de Europese Unie een juridische procedure gestart om te voorkomen dat Johnson zijn Internal Market Bill daadwerkelijk implementeert. Volgens de Unie is de wet in strijd met de eerder gemaakte afspraken. Deze eerder gemaakte afspraken zijn de basis van de huidige onderhandelingen over de brexit.

Onderhandelingen gaan door. Mogelijke deal in zicht

Ondertussen is afgelopen maandag de laatste onderhandelingsronde begonnen. Morgen wordt deze ronde afgesloten met een meeting tussen Boris Johnson en Ursula von der Leyen. In die meeting zullen beiden de stand van zaken van de onderhandelingen bespreken en spreken over wat de volgende stappen zijn.

The Guardian schrijft hierover:

It is expected the two sides will continue in talks over the next two weeks with an EU summit on 15 October looming as a key moment.

EU sources suggested the timetable for a deal was slipping but that it would be unthinkable for either side to end the negotiation this month if there was hope that an agreement could be secured.

Officials in Brussels suggested the much-discussed “tunnel” of intensive negotiations, where the two sides get creative away from the glare of media scrutiny and the involvement of the EU capitals, may have to wait until the end of this month with a deal potentially being secured in early November.

The first or second week of November is being seen as the real deadline for an agreement given the need to find time for ratification by the European parliament and in Westminster.

Lees het hele artikel hier.

Bereid je voor, wat de uitkomst ook is

Bedrijven zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de Europese Unie moeten er voor zorgen dat ze klaar zijn voor de Brexit op 31 December 2020. Dat er nog geen handelsovereenkomst is gesloten, verandert niets aan het feit dat er een grens komt tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Bedrijven die handel drijven tussen het VK en de EU zullen veel extra douanedocumenten en vergunningen nodig hebben.

Als je vragen hebt over de voorbereidingen voor Brexit, neem dan contact op met één van onze specialisten. Customs Support is klaar voor de Brexit en onze mensen helpen graag om er voor te zorgen dat jij er ook klaar voor bent.