EU onderhandelt een veto op Britse wetten

Image

Beide partijen in de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk staan op het punt stappen te nemen die het onderhandelingsproces in gevaar kunnen brengen. Barnier en de Europese Unie willen na de Brexit het recht hebben een veto uit te spreken op Britse wetten, en Boris Johnson en zijn regering hebben plannen om nieuwe wetten aan te nemen die belangrijke delen van de terugtrekkingsovereenkomst overrulen.

Over het vetorecht

Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar voor de Europese Unie in de Brexit onderhandelingen hield een speech bij het Institute of International and European Affairs in Dublin.

In zijn speech legde hij nog maar eens de nadruk op het belang van een handelsovereenkomst en dat partijen het er over eens moeten zijn voor 31 oktober. Iedere overeenkomst waar de onderhandelaars het over eens worden moet namelijk nog worden goedgekeurd door de 27 overgebleven lidstaten van de Europese Unie, voordat de overeenkomst ingaat op 1 januari 2021. 

Barnier: Bij het Verenigd Koninkrijk mist de betrokkenheid

And, as I have said before, I am particularly worried – and disappointed – by the UK's lack of engagement on three points:

First point: Since the start of these negotiations, the UK has refused to engage on credible guarantees for open and fair competition.

A Level Playing Field that ensures common high standards – in areas such as labour rights and the environment – and with effective domestic enforcement and dispute settlement mechanisms, is the only way to start a new relationship between the EU and the UK on a firm and sustainable footing.

...

Second point: Since the start of these negotiations, the UK has not shown any willingness to seek compromises on fisheries.

Contrary to media reports this week, the UK government's position has not evolved in past months.

No new legal texts have been tabled by UK negotiators.

Where the EU has shown openness to possible solutions, the UK has shunned our offers.

Barnier noemt in zijn speech het derde punt niet specifiek, maar hij spreekt verder over verschillende issues die er spelen rondom de grenssituatie met Ierland en hoe belangrijk het is om die situatie goed op te lossen.

Je kunt de hele speech hier lezen.

De volgende onderhandelingsronde is alweer de achtste ronde en vindt deze week plaats.

Barnier: de Europese Unie wil een veto op Britse wetten die de handel beïnvloeden

Dit weekend meldde de Times dat bronnen dicht bij de onderhandelingen melden dat Barnier van de Britten eist dat de Europese Unie het recht krijgt een veto uit te spreken op nieuwe Britse wetten, als deze de handel met de Europese Unie beïnvloeden.

The Times schrijft:

The obligation, which the EU wants written into any trade agreement, would potentially delay the government from implementing reforms to Britain’s environmental, social or state aid rules until they had been through a formal dispute resolution process.

De Europese Unie is bang dat het Verenigd Koninkrijk overheidssubsidie gaat gebruiken om Britse bedrijven een oneerlijk voordeel te geven ten opzichte van hun Europese concurrenten. Dit is één van de redenen dat de Europese Unie nu uit is op een veto.

David Frost heeft al laten weten tegen een veto te zijn. Als zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie voet bij stuk houdt, zal er geen handelsovereenkomst komen en zal het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zonder deal veralten aan het einde van het jaar.

Over het overrulen van de terigtrekkingsovereenkomst

De Financial Times schreef dit weekend dat de Britse regering van plan is wetten aan te nemen die delen van de terugtrekkingsovereenkomst met de Europese Unie overrulen.

Reuters schrijft:

Sections of the internal market bill, due to be published on Wednesday, are expected to “eliminate the legal force of parts of the withdrawal agreement” in areas including state aid and Northern Ireland customs, the newspaper said, citing three people familiar with the plans.

Je kan het Reuters artikel hier vinden en het originele Financial Times artikel hier (alleen voor abonnees).

Volg ons voor updates over Brexit

Als je op de hoogte wil blijven van belangrijk nieuws rondom Brexit volg dan onze bedrijfspagina op LinkedIn en de Brexit Nieuws pagina op onze website.