Deadline brexit voorbij, discussies gaan verder

Image
two cubes, one decorated with a UK flag, one with an EU flag.

Afgelopen zondag zou eigenlijk de laatste dag zijn van de onderhandelingen over de Brexit deal tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Hoewel de onderhandelaars niet tot een deal kwamen, hebben ze de onderhandelingen nog niet beëindigd. 

Dezelfde drie struikelblokken 

De struikelblokken voor de onderhandelingen zijn nog steeds hetzelfde. 

1. Visrechten: hoewel de visserij een minimale bijdrage levert aan de Britse economie, maakt Johnson er toch een groot punt van. Hij wil de toegang tot de Britse wateren voor Europese vissersschepen grotendeels ontzeggen. Momenteel wordt een groot gedeelte van de vis die gevangen wordt in het Noordzeegebied, gevangen in de Britse wateren. Als Europese vissersschepen daar geen toegang meer toe hebben, is dat voor hen een grotere klap dan voor de Britse visserij. Johnson heeft zelfs gedreigd met het inzetten van marineschepen om schepen de toegang te ontzeggen na Brexit.  

De Fransen reageerden hierop met enige humor:  

“Keep calm and carry on,” an Elysee official said, resorting to a British wartime slogan in response to London’s decision to assign four Royal Navy patrol vessels if the Brexit transition period ends without a trade agreement.  

 The official declined further comment.  

2. Concurrentie: het is belangrijk voor de Europese Unie dat de concurrentie tussen Europese en Britse bedrijven eerlijk is. Daarom eisen zij dat Britse bedrijven moeten voldoen aan de Europese standaarden als het gaat om bijvoorbeeld veiligheid, arbeid en sociale zaken, staatshulp aan bedrijven, etc. De angst is dat Britse bedrijven straks oneerlijke voordelen hebben ten opzichte van hun Europese concurrenten en dat dit ervoor zorgt dat op oneerlijke wijze de Europese markt overspoeld wordt met onterecht goedkopere producten.  

3. Geschillen: als landen zich niet aan de afgesproken standaarden houden wil de Europese Unie dat deze berecht worden aan het Europese Hof, maar het Verenigd Koninkrijk wil daar niets van weten. 

 Voor een uitgebreidere uitleg van de belangrijkste struikelblokken, zie dit artikel in The Guardian.  

De onderhandelingen gaan door 

Hoewel beide partijen stevige taal gebezigd hebben in de afgelopen dagen, gaan de onderhandelingen nog steeds door, wat betekent dat beide partijen nog steeds mogelijkheden zien om tot een deal te komen voor de absolute Brexit deadline op 31 december.  

Er is zo weinig tijd over, dat een eventuele overeenkomst die door de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk wordt gesloten pas geratificeerd kan worden door alle lidstaten na 31 december, in Januari van 2021.   

We houden je op de hoogte van verdere ontwikkelingen.