Wat is de EU-ontbossingsverordening (EUDR)?
Net als het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) moet de EUDR zorgen voor minder milieu-impact van producten die van buiten de EU komen. De EUDR vervangt de bestaande EU-Houtverordening (EUTR) vanaf december 2025.
Binnen de verordening legt de EU bosbouwnormen op aan geïmporteerde goederen, die leveranciers die niet aan deze normen voldoen diskwalificeren. Ook bedrijven die exporteren vanuit de EU moeten bewijzen dat hun goederen niet bijdroegen aan ontbossing.
Het gaat hierbij onder meer om rundvlees, cacao, koffie, rubber, soja en hout, enkele van de grootste boosdoeners van ontbossing. Hieronder vallen ook afgeleiden van deze producten, zoals sommige vleeswaren, leer, chocolade en sojabonen, maar ook papier en gedrukte boeken.
We moeten hierbij opmerken dat bovenstaande lijst niet uitputtend is. Bovendien kunnen eventueel al bestaande EU-initiatieven voor een duurzame toeleveringsketen voor sommige van deze producten ook in combinatie met EUDR gelden. Denk daarbij aan de FLEGT-vergunning (Forest Law Enforcement Government and Trade) voor papier uit bepaalde bronnen.
Wat wordt er van uw leveranciers verlangd onder de EUDR?
Als een van de belangrijkste vereisten van EUDR geldt het nauwkeurig in kaart brengen van uw toeleveringsketen. Dat betekent dat u aan de hand van coördinaten precies moet kunnen aantonen waar de houtproducten in uw zending vandaan komen. Die grond mag na 2020 niet meer ontbost zijn.
Naast deze ontbossingsvoorschriften vereist de EUDR dat leveranciers zich houden aan normen rond welzijn, bescherming van biodiversiteit, corruptiebestrijding en andere rechten die in de VN-verklaring over de rechten van inheemse volkeren staan.
Ook stelt de EU-ontbossingsverordening dat eventuele ontbossing in ieder geval niet in strijd mag zijn met de wettelijke normen van het land van herkomst. Dit deel van de EUDR haalt een rapport aan van het Forest Policy Trade and Finance Initiative, met daarin de schatting dat slechts ongeveer 30% van de commerciële ontbossing tussen 2013 en 2019 legaal was.
Wat zijn uw verplichtingen en risico's als EU-handelaar?
Hoewel het allereerst aan uw leveranciers is om te produceren en te rapporteren volgens de normen van de EUDR, bent u uiteraard zelf verantwoordelijk voor het op de EU-markt brengen van uw goederen.
Daarom moet u een risico-inventarisatie (due diligence) uitvoeren op uw leveranciers en een verklaring afgeven aan de nationale autoriteiten, waarin u bevestigt dat u dit hebt gedaan.
Uw due diligence moet het volgende omvatten:
- Het verzamelen van gedetailleerde informatie, waarin u bevestigt dat uw producten aan de voorschriften voldoen.
- Een risicobeoordeling voor elk product.
- Risicobeperking, waaronder onafhankelijke onderzoeken en samenwerking met leveranciers om verbeteringen aan te brengen.
Als uw leverancier niet kan voldoen aan de EUDR-vereisten, dan moet u een andere leverancier zoeken die wel aan de vereisten voldoet.
Als verantwoordelijke voor het op de EU-markt brengen van de goederen, moet de importeur een verklaring afgeven als bewijs van de uitgevoerde zorgvuldigheidseisen voor elke import. Hij moet het nummer van de verklaring doorgeven aan alle andere deelnemers in de toeleveringsketen. Een soortgelijke verklaring moet er ook komen bij export van EUDR-goederen uit de EU.
U kunt nalevingscontroles verwachten van de nationale autoriteiten, die u zonder waarschuwing kunnen inspecteren en u onmiddellijk kunnen corrigeren bij het niet opvolgen van de eisen.
Niet-naleving kan bovendien leiden tot:
- Inbeslagname van goederen.
- Tijdelijke uitsluiting van overheidsopdrachten en financiering.
- Tijdelijk verbod om EUDR-goederen te verhandelen.
- Hogere eisen voor due diligence-rapportage.
- Boetes tot 4% van de EU-omzet van het voorgaande jaar.
Advies nodig over de EU-Ontbossingsverordening (EUDR)?
Customs Support staat voor u klaar. Wij zijn gevestigd in meer dan 100 plaatsen in de hele Europese Unie en kunnen met u en uw lokale autoriteiten samenwerken om u voor te bereiden op de EUDR. Neem contact met ons op voor meer informatie.