Meet our people: CCO van Customs Support Gerben Willemsen

Meet our people: CCO van Customs Support Gerben Willemsen

Image
Gerben Willemsen

In onze serie #WeAreCustomsSupport maakt u kennis met de mensen achter Customs Support. Wij waarderen onze collega's en het werk dat zij doen. In deze serie interviewen we de mensen die altijd voor u klaar staan om u zorgeloos te helpen bij het importeren of exporteren van uw goederen. De volgende in deze serie is Gerben Willemsen, die Chief Commercial Officer is bij Customs Support. 

Wie ben je? 

Mijn naam is Gerben Willemsen en ik ben zesenveertig jaar oud. Ik ben geboren in Maarheze in het zuiden van Nederland en ben inmiddels nog meer naar het zuiden verhuisd naar Limburg. Ik woon nu in Maastricht met mijn vriendin, en ik heb zes zonen, waarvan er nog vijf bij ons wonen. De jongste is zeven en de oudste is drieëntwintig. Ik hou van de uitbundige levensstijl waar Limburg bekend om staat. Ik hou van borrelen met vrienden en lekker tafelen. Ter compensatie en om mijn lichaam gezond en mijn geest helder te houden, doe ik veel aan hardlopen en HIIT-workouts. Ik ben altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging, zowel op sportief gebied als in een werkomgeving. Ik ben constant mijn grenzen aan het verleggen.

 
Je bent altijd op zoek naar uitdagingen. Hoe daagt je werk je uit? 

Een typisch voorbeeld is er een uit mijn jeugd. Ik werkte in een benzinestation. Ik moest 's ochtends alles klaarzetten voordat het station open kon. De eerste keer kostte me dat dertig minuten. Na vier of vijf dagen had ik alles in twintig minuten klaar. Dat was niet nodig, ik moest er op hetzelfde tijdstip zijn, maar ik deed het toch. In elke werkomgeving moet ik in een uitdagende omgeving werken. Gewoon "business as usual" is niet mijn ding.  

Wat maakt je het meest gelukkig? Het einddoel van de uitdaging, of de route naar het einddoel? 

Als je me dit jaren geleden had gevraagd, zou ik hebben gezegd dat het bereiken van het doel het belangrijkst is. Nu weet ik dat de rush van het bereiken van het einddoel je slechts een korte uitbarsting van energie geeft. Het is het hele proces om de doelen te bereiken dat me nu drijft. Ik heb altijd gewerkt in bedrijven die snel groeiden of waar processen moesten worden gereorganiseerd omdat het niet goed ging: omvangrijke transformatie- en herstructureringsprojecten. Als een project is afgerond of een doel is bereikt, ben ik meteen op zoek naar het volgende. Dus in die zin vind ik het proces leuker, maar ik ben ook altijd trots als een doel is bereikt. 

Wat doet een Chief Commercial Officer? 

Ik werk pas sinds kort bij Customs Support, en mijn eerste grote project is het opzetten van de commerciële afdeling. De markt van de douane-expeditie is altijd heel traditioneel geweest. Als je eenmaal een klant had, bleef die bij je. Soms ging er een weg en kwam er een bij. De markt van de douane-expeditie is aan het veranderen, en het is niet langer voldoende om een nieuwe klant aan te nemen om hem te behouden. De concurrentie neemt toe, en klanten zijn tegenwoordig veel kritischer. Daarnaast blijft Customs Support snel groeien door steeds meer bedrijven toe te voegen aan de Customs Support familie. Ons klantenbestand groeit mee door deze toevoegingen, maar er liggen ook belangrijke kansen om autonoom te groeien. Deze groei kunnen we realiseren door een professionelere aanpak van marketing en sales en een meer internationale aanpak. Onze internationale groei stelt ons in staat om onze klanten in meerdere landen te ondersteunen. 

Hoe ziet een typische werkdag eruit? 

Ik heb nog niet veel typische dagen gehad. Mijn eerste paar weken stonden in het teken van het leren kennen van de mensen en de organisatie. Ik heb ook een aantal zeer inzichtelijke sessies gedaan met onze Quality & Compliance Manager Nathalie Roozen. Zij bracht me op de hoogte van alles wat met douane te maken heeft. Ik ben begonnen met het inventariseren van alles wat we hebben en nodig hebben als marketing- en salesafdeling. Ik ben bezig met zowel operationele als strategische zaken.  

Wat vind je het leukst aan je baan? 

Ik vind het erg leuk om organisatie naar een hoger niveau te tillen. Ik hou van grote change management projecten. Een duidelijke visie ontwikkelen en vervolgens mensen overtuigen van die visie en ze meenemen op de reis ernaartoe. Om dan na een paar jaar terug te kijken en tegen elkaar te zeggen: kijk eens wat we samen hebben bereikt! 


Het is geweldig om een commerciële organisatie op te zetten en te leiden, maar ik werk ook graag met klanten. Ik hou van de opwinding van het scoren van een nieuwe klant en het samenwerken met klanten om hun groei te ondersteunen. Het gaat mij niet om de quick win, maar om de lange termijn. Relaties opbouwen die gebaseerd zijn op vertrouwen. 

Wat is een van de grootste uitdagingen? 

Een commerciële afdeling moet over de juiste tools en processen beschikken, maar het belangrijkste is dat je de juiste mensen in je team hebt. De volgende stap is hen overtuigen om mee te werken aan onze visie op de toekomst. Dat is waar je echt het verschil kunt maken, dus daar ligt nu de focus van mijn aandacht. Als je de juiste mensen op hun plaats hebt, zullen processen en hulpmiddelen volgen. Het gaat allemaal om de mensen die ze gebruiken. 

En wat als je niet aan het werk bent? 

Ik ben echt gelukkig als ik tijd doorbreng met mijn zonen en mijn partner. Soms zijn het kleine dingen, zoals samen uitslapen in het weekend of genieten van een lekker glas wijn met familie of vrienden na een dag hard werken. 

Waarom Customs Support? 

Aan de ene kant moet ik zeggen: de uitdaging. Het is een grote uitdaging. Er is veel werk aan de winkel om de marketing en sales afdeling te optimaliseren. Wat ik er zo leuk aan vind, is dat ik onze commerciële strategie kan bepalen. We zitten er samen in, maar ik mag op kop lopen. 

Ik hou ook van de cultuur en de mensen. Customs Support is een heel horizontale organisatie. De communicatielijnen zijn kort. En er heerst een echte let's do this together attitude. Ook de ambities van het bedrijf spreken me aan. Snel groeien door internationale fusies en overnames. Ik hou van ambitieuze doelstellingen. En de ideale mix tussen strategie en operatie.