Maak Kennis Met Onze Mensen: Anke Huijs

#WeAreCustomsSupport
Image
anke

In de serie 'Meet The People’ laten we je kennis maken met de mensen die het Customs Support-team aansturen. Deze toegewijde professionals spelen een cruciale rol in het succes van onze missie: jouw wereldwijde handel mogelijk maken. 

In deze editie presenteren we Anke Huijs, onze manager voor Customs & Compliance in Nederland. 

In dit artikel vertelt Anke over zichzelf en haar werk.

Wie ben jij? 

Mijn naam is Anke en ik ben geboren en getogen in een klein dorpje in de buurt van Venlo, in Limburg in het zuiden van Nederland, waar ik nog steeds woon, in een oude boerderij tussen de velden en bossen. 

Ik werk al veertien jaar bij Customs Support Venlo, dat voorheen bekend stond als Verhoex. In 2022 ben ik gepromoveerd tot Customs & Compliance manager voor Nederland. 

Wat doet een Customs & Compliance manager? 

Als Customs & Compliance manager zorg ik er samen met mijn team voor dat we op de hoogte blijven van wetgeving en van aankomende wetswijzigingen. Zo kunnen we onze operationele collega's en onze klanten zo goed mogelijk voorbereiden. 

We monitoren met name de aangiftestromen van en naar landen met een hoog risico, zoals Rusland en Belarus. We begeleiden operationele teams bij het optimaliseren van de in- en uitklaringen en het oplossen van complexe problemen met zendingen. We volgen ook de ontwikkelingen op het gebied van IT en digitale ontwikkelingen op de voet, waardoor interne processen of de inzet van personeel mogelijk moeten worden aangepast. 

Hoe ziet jouw typische werkdag eruit? 

Mijn ochtend begint met een noodzakelijke dosis cafeïne en het doornemen van nieuwe berichten in zowel mijn persoonlijke inbox als onze gedeelde teammail. Door deze berichten te scannen kan ik prioriteiten stellen bij het beantwoorden van dringende vragen van klanten, interne verzoeken afhandelen en ervoor zorgen dat alle relevante informatie wordt gedeeld met mijn collega's zodat we klaar zijn voor een productieve werkdag. 

We kijken niet alleen naar douanegerelateerd nieuws, maar ook naar wereldnieuws. Ontwikkelingen in de wereld kunnen uiteindelijk leiden tot veranderingen in douanewetgeving of onze aandacht verleggen op het gebied van controles. 

Hieronder valt informatie zoals handelsconcessies met Oekraïne, sancties op metaalproducten uit Rusland, de noodzaak van humanitaire hulp aan Turkije en Syrië, of het standpunt van de Europese Commissie over elektrische auto's. 

Na het lezen en begrijpen van deze informatie, bespreek ik dit met het team en bekijken we of we de informatie moeten delen met de organisatie. En het is belangrijk om te kijken hoe we informatie delen - we moeten bepalen of een e-mail voldoende is, of we een compliance memo moeten schrijven, of er een werkinstructie nodig is, of zelfs of er een korte vergadering met de teamleiders nodig is.

Natuurlijk is er ook overleg met andere afdelingen en collega's in de hele organisatie. Als team proberen we onze structuur zo goed mogelijk op te zetten. Niet alleen op het gebied van customs, maar ook in het proces op de werkvloer. We proberen risico's in te schatten aan de hand van procedures en processchema's en blijven dat risico verminderen in overleg met de betrokken afdelingen. 

Heb je altijd aan de compliance kant van de douane gewerkt? 

Niet echt. Toen ik 13 jaar geleden afstudeerde aan de opleiding Integrale Veiligheid, kreeg ik de kans om administratief aan de slag te gaan bij Verhoex. In eerste instantie was mijn rol het registreren van vergunningen en het verwerken van klantgegevens.  

Na een tijdje begon ik met het uittellen van aangiften voor de aangevers en toen was het tijd om aan de opleiding tot declarant te beginnen. Ik begon op de inklaringsafdeling bij Verhoex te werken als declarant en gaandeweg beheerde ik wat moeilijkere aangiftes en begon ik met het schrijven van aanvragen. 

Toen Brexit definitief werd, kreeg ik het aanbod om deel te nemen aan het Nederlandse Brexit-project. Na het afronden hiervan kreeg ik een rol in het nationale Compliance team, en uiteindelijk de functie van Customs & Compliance manager in 2022. 

Wat vind je het leukste aan werken in compliance?  

Allereerst vind ik het leuk om in een team te werken! Niet alleen met het compliance team, maar ook met alle declaranten, teamleiders, het management in Nederland en in Europa. Samen brainstormen we over complexe douanezaken en werken we aan de juiste oplossing. 

En ik houd van de structuur van wetgeving en regels en richtlijnen. Ondanks dat het vaak zware en lastige kost is, geeft het veel voldoening als we intern of met een klant iets opzetten waardoor we aan de wetgeving kunnen voldoen. 

Wat bevalt je aan het werken met een Europawijd netwerk van douane-experts? 

Ook al zijn we een Europese Douane Unie, toch heeft elke lidstaat zijn eigen regels en implementatie van wetgeving. In sommige gevallen is het frustrerend dat de dingen nog niet in alle landen van de EU gelijk zijn. Dit heeft echter binnen Customs Support een schat aan ervaring opgeleverd waar we uit kunnen putten.  

Het compliance team van de groep organiseert geregeld bijeenkomsten met alle compliance managers in Europa. Tijdens deze bijeenkomsten wisselen we inzichten uit en kijken we hoe we elkaar kunnen ondersteunen. Door deze bijeenkomsten weten we ook wie we buiten de bijeenkomsten om moeten vinden om zaken te bespreken.  

We krijgen veel input over uitdagingen op topniveau, zoals de introductie van CBAM-rapportage of hoe classificatie je CBAM-verplichtingen kan beïnvloeden

Wat doe je graag als je niet aan het werk bent en hoe beïnvloedt dat je werkvaardigheden? 

In mijn vrije tijd maak ik graag wandelingen in de natuur en, vooral tijdens de vakantie, ben ik meestal op een camping in een tent te vinden. Tijdens het wandelen heb ik genoeg tijd om van de natuur te genieten en luister ik ook graag naar muziek of podcasts. 

Ik ben ook een enthousiaste amateurmuzikant. Ik speel saxofoon (alt en sopraan) bij de plaatselijke fanfare, ik zing graag, en ik heb een paar jaar geleden een gitaar gekocht en via YouTube wat akkoorden geleerd. Het is erg leuk om af en toe wat muziek te maken in een kampvuursetting. 

Wat het spelen in een fanfare me heeft geleerd is dat het altijd om het grotere geheel gaat en nooit om een persoon. Iemand kan een solist zijn of de beste muzikant, maar zonder medemuzikanten is de solist nergens en heeft het geen zin om de 'beste' te zijn. Je moet ernaar streven om het goed te doen, maar dan moet je ook anderen helpen die het moeilijker hebben, zodat het grote geheel verbetert. 

Dit kan ook worden toegepast op Customs Support en compliance. Compliance teams kunnen veel kennis hebben, maar het doel is om die kennis door de hele organisatie te verspreiden en te gebruiken zodat onze klanten er voordeel van hebben. 

Wat is volgens jou het belangrijkste dat een klant moet zoeken in een douanepartner? 

Compliance natuurlijk - voldoen aan wet- en regelgeving. Een klant kan altijd vragen om de aangifte sneller te ontvangen of voor een lagere prijs, maar uiteindelijk is de beste hulp een goede aangifte. Dat is het doel waar compliance altijd naar streeft. 

Je werkt met een Europa-breed netwerk. Als je een land van Customs Support zou bezoeken, waar zou je dan heen gaan en waarom?

Ik wil al mijn collega's bezoeken, maar ik denk dat mijn eerste bezoek Finland zou zijn. Ik hou van sneeuw en kou en ik kan geen betere plek bedenken om in de winter te bezoeken.