Douane: Exporteur moet gevestigd zijn in de EU

Image

De Nederlandse Douane besloot eerder dit jaar al om bedrijven die niet gevestigd zijn in de Europese Unie niet langer toe te staan als exporteur op te treden. Vanwege de situatie rondom corona was dit besluit uitgesteld, maar vanaf 1 oktober moet de exporteur genoemd in box 2 van de uitvoeraangifte gevestigd zijn in de Europese Unie.

Wat betekent dat voor jouw bedrijf?

Bedrijven wordt geadviseerd goed te kijken naar hun export processen. Zorg ervoor dat het bedrijf dat vermeld staat als exporteur in box 2 van de uitvoeraangifte gevestigd is in de Europese Unie. Is dat niet het geval, dan moeten er een partij gevonden worden die als exporteur kan optreden. 

Voor bedrijven gevestigd in de EU: Als je goederen verkoopt aan bedrijven uit derde landen op basis van Ex Works, dan is de koper verantwoordelijk voor het exporteren van de goederen. Deze kan na 1 oktober alleen niet meer optreden als exporteur.

Voor bedrijven van buiten de de EU: als je goederen koopt van bedrijven uit de Europese Unie op basis van Ex Works, zorg dan voor afspraken met je leverancier of een derde partij, die in jouw plaats kan optreden als exporteur. 

De gevolgen van de Brexit

Als op 31 december 2020 de transitieperiode eindigt maakt het Verenigd Koninkrijk definitief niet langer deel uit van de Europese Unie. Bedrijven die gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk zijn vanaf dat moment niet langer geregistreerd in de Europese Unie en kunnen dus niet langer vanuit de Europese Unie hun producten exporteren.

Gevolgen voor de BTW

Bedrijven die niet gevestigd zijn in de Europese Unie en niet langer als exporteur kunnen worden vermeld op de uitvoeraangifte, kunnen in de problemen komen met hun BTW administratie. Die uitvoeraangifte wordt door bedrijven gebruikt als bewijsstuk dat goederen geëxporteerd zijn wanneer gebruik wordt gemaakt van het 0% BTW tarief.

Wanneer je vragen hebt over het exporteren vanuit of naar de Europese Unie, neem dan contact op met één van onze specialisten.