Classificaties 101

De basis van HS-codes
Image
classifications 101

Uw goederencode bepaalt de regels rond uw import en export, van voorschriften en vergunningen tot de hoogte van invoerrechten en preferentiële oorsprong. Leer meer over HS en goederencodes in dit artikel.

Wat is een HS-code?

Het geharmoniseerde tariefsysteem (HTS) is in 1988 ontwikkeld door de Wereld Douane Organisatie (WDO). Het doel van de invoering van het GS-tarief was om de douane eenvoudiger te maken door goederen op dezelfde manier te classificeren voor de meer dan 200 leden van de WDO, wat betekent dat goederen gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd, ongeacht waar ter wereld ze naartoe gaan.

Om dit te doen, zouden goederen worden geclassificeerd met behulp van dezelfde zes-cijferige codes, waarbij de leden van de WDO extra cijfers zouden toevoegen voor hun eigen behoeften.

Met behulp van HS-codes zou de douane niet langer beschrijvingen hoeven te ontcijferen of goederen fysiek hoeven te inspecteren om te begrijpen wat ze waren. Bovendien wordt het gebruik van getallen wereldwijd begrepen, terwijl het gebruik van Engels of een andere internationale taal niet zo betrouwbaar is.

De zes-cijferige HS-code is echter slechts het begin van de goederencode, waaraan landen meer cijfers toevoegen zodat ze importbelastingtarieven, sancties, vergunningvereisten en andere regels kunnen opleggen.

Hoe is een HS-code opgebouwd?

HS-codes bestaan uit zes cijfers, die drie paar nummers samenbrengen om het hoofdstuk, de post en de HS-onderverdeling om de goederencategorie te bepalen. Met deze zes cijfers als basis voegen landen hun eigen eindcijfers toe voor gebruik bij douaneaangiftes.

Daarom kun je variaties van zes, acht, tien en zelfs veertien cijfers van een goederencode op je papierwerk tegenkomen.

Hier zie je hoe een tien-cijferige code wordt samengesteld:

hs code breakdown

En hier is een voorbeeld van wat dit betekent in de toepassing:

hs code exmple

Zoals je kunt zien, geeft elk volgend paar nummers een verdere specificatie van het product.

HS-tariefafdelingen

Hoewel de hoofdstukken van het HS-tarief het eerste deel vormen van een goederencode, zijn de hoofdstukken gebundeld in secties binnen de volledige lijst van goederen. Secties hebben ook een progressieve logica, hoewel er enige overlap en terugloop is.

Hieronder worden de secties beschreven:

  • Afdeling I (hoofdstukken 1-5): Levende dieren en producten van het dierenrijk
  • Afdeling II (hoofdstukken 6-14): Producten van het plantenrijk
  • Afdeling III (hoofdstuk 15): Dierlijke, plantaardige of microbiële vetten en oliën en dissociatieproducten daarvan; bewerkt spijsvet; was van dierlijke of van plantaardige oorsprong
  • Afdeling IV (hoofdstukken 16-24): Producten van de voedselindustrie; dranken, alcoholhoudende vloeistoffen en azijn; tabak en tot verbruik bereide tabakssurrogaten; producten, al dan niet nicotine bevattende, bestemd voor inhalatie zonder verbranding; andere nicotine bevattende producten, bestemd voor de opname van nicotine in het menselijk lichaam *.
  • Afdeling V (hoofdstukken 25-27): Minerale producten
  • Afdeling VI (hoofdstukken 28-38): Producten van de chemische en van de aanverwante industrieën
  • Afdeling VII (hoofdstukken 39-40): Kunststof en werken daarvan; rubber en werken daarvan
  • Afdeling VIII (hoofdstukken 41-43): Huiden, vellen, leder en pelterijen, lederwaren en bontwerk; zadel- en tuigmakerswerk; reisartikelen, handtassen en dergelijke bergingsmiddelen; werken van darmen
  • Afdeling IX (hoofdstukken 44-46): Hout, houtskool en houtwaren; kurk en kurkwaren; vlechtwerk en mandenmakerswerk
  • Afdeling X (hoofdstukken 47-49): Houtpulp en pulp van andere cellulosehoudende vezelstoffen; papier en karton voor het terugwinnen (resten en afval); papier en karton, alsmede artikelen daarvan
  • Afdeling XI (hoofdstukken 50-63): Textielstoffen en textielwaren
  • Afdeling XII (hoofdstukken 64-67): Schoeisel, hoofddeksels, paraplu's, parasols, wandelstokken, zitstokken, zwepen, rijzwepen, alsmede delen daarvan; geprepareerde veren en artikelen van veren; kunstbloemen; werken van mensenhaar
  • Afdeling XIII (hoofdstukken 68-70): Werken van steen, van gips, van cement, van asbest, van mica en van dergelijke stoffen; keramische producten; glas en glaswerk
  • Afdeling XIV (hoofdstuk 71): Echte en gekweekte parels, edelstenen en halfedelstenen, edele metalen en metalen geplateerd met edele metalen, alsmede werken daarvan; fancybijouterieën; munten
  • Afdeling XV (hoofdstukken 72-76, 78-83): Onedele metalen en werken daarvan **.
  • Afdeling XVI (hoofdstukken 84-85): Machines, toestellen en elektrotechnisch materieel, alsmede delen daarvan; toestellen voor het opnemen of het weergeven van geluid, voor het opnemen of het weergeven van beelden en geluid voor televisie, alsmede delen en toebehoren van deze toestellen
  • Afdeling XVII (hoofdstukken 86-89): Vervoermaterieel
  • Afdeling XVIII (hoofdstukken 90-92): Optische instrumenten, apparaten en toestellen; instrumenten, apparaten en toestellen, voor de fotografie en de cinematografie; meet-, verificatie-, controle- en precisie-instrumenten, -apparaten en -toestellen; medische en chirurgische instrumenten, apparaten en toestellen; uurwerken; muziekinstrumenten; delen en toebehoren van deze instrumenten, apparaten en toestellen
  • Afdeling XIX (hoofdstuk 93): Wapens en munitie; delen en toebehoren daarvan
  • Afdeling XX (hoofdstukken 94-96): Diverse goederen en producten
  • Afdeling XXI (hoofdstukken 97-99): Kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten
     

*Hoewel deze onder afdeling IV vallen, zijn de hoofdstukken 22 en 24 accijnsgoederen (alcohol en tabak). Hoofdstuk 23 is voor dierlijk voedsel en afvalproducten. Daarom wordt algemeen aangenomen dat de hoofdstukken 21 en lager voor landbouwgoederen zijn en dat op de meeste daarvan landbouwrechten worden geheven.

**Is het je opgevallen dat hoofdstuk 77 in afdeling XV staat, maar dat we het uit de lijst hebben verwijderd? Dat komt omdat hoofdstuk 77 geen HS-codes heeft! Dit hoofdstuk is gereserveerd voor metalen die in theorie bestaan, maar nog niet ontdekt of verhandeld zijn.

Zoals je alleen al aan de eerste twee cijfers van de HS-codes kunt zien, kunnen sommige goederen in meerdere hoofdstukken worden ingedeeld. Daarom is het essentieel om samen te werken met een douaneadviseur voor de indeling van je goederen.

Wanneer gebruik je langere goederencodes?

Soms heb je niet de volledige tien-cijferige goederencode nodig. Een voorbeeld hiervan is tijdens de exportaangifte, wanneer er geen invoerrechten en BTW of speciale invoervoorwaarden zijn om rekening mee te houden. In dit geval worden meestal codes van acht cijfers gebruikt.

Er zijn situaties waarin je meer informatie nodig hebt dan de typische tien-cijferige goederencode biedt en dan kun je een veertien-cijferige goederencode zien. Technisch gezien is dit de tien-cijferige code en een aanvullende code van vier cijfers, die tijdens de aangifte in een ander vak wordt ingevuld.

Extra codes zijn gereserveerd voor goederen waarvoor meer specifieke informatie over de goederen nodig is voor belastingen of quota. Bijvoorbeeld om informatie te geven over de hoeveelheid suiker in een drank.

Hulp nodig met HS-codes of classificatie?

Customs Support is er voor u. Onze consultants werken met bedrijven zoals het uwe in heel Europa en daarbuiten om te helpen met classificatie, wijzigingen in goederencodes tijdens verwerking, het verkrijgen van juridisch bindend tariefadvies zoals een BTI en meer. Neem contact met ons op voor meer informatie.